VVSP
  • HOME
  • NIEUWS
  • VVSP Connect
  • ZOEK EEN SPORTPSYCHOLOOG
    • Sportpsycholoog
    • Andere leden
  • over VVSP
    • VVSP
    • WERKGROEPEN >
      • Juniors
    • LIDMAATSCHAP
  • LINKS
  • CONTACT

Connect - met een boek: Vergeet je sportzak niet

10/18/2019

1 Comment

 
Vergeet je sportzak niet- hoe je gezinsleven te organiseren als competitiesport je huiskamer binnensluipt. – Veerle Valaert & Stefanie Falat.
Door Tijl Rimbaut
 
Is je kind een actief recreatief sporter? En vanaf welk moment spreekt men van actief sporter? Staat je kind op het punt om te kiezen voor competitiesport? Er nog niet uit welke sport dit dan precies zal worden of wat je dit als ouder zal gaan kosten? In dit boek geven Veerle Valaert en Stefanie Falat a.d.h.v. enkele eenvoudige en handige vragenlijsten een beter beeld op enkele van voornoemde vragen. Daarnaast geven ze het nodige cijfermateriaal mee, zodat je bijvoorbeeld een schatting krijgt van de kostprijs (per jaar) van een hele reeks competitiesporten.

De auteurs geven je tevens inzicht in ‘de atletische driehoek‘ , dit is een driehoek waarbij de drie meest belangrijke rollen binnen de relatie van een jonge (competitie)sporter aanbod komen, nl. Ouder, coach en sporter. Binnen deze driehoek neemt elke rol één hoek in van de driehoek, met zijn eigen belangen en eigen motivaties. Daarnaast krijgen ouders een inzicht in de verschillende mogelijke rollen die je als ouder kan opnemen.

Aan de hand van korte getuigenissen van ouders van één of meerdere (competitie) sportende kinderen, coaches of de sporters zelf worden ouders praktische handvaten aangereikt bij mogelijke problemen als wat is precies de rol van de ouder doorheen de sportcarrière van mijn kind, hoe kan je (competitie)sport bondgenoot maken van de opvoeding van je kind, hoe krijg je sporten georganiseerd binnen het gezinsleven, sporten is anders binnen verschillende leeftijdsgrenzen: hoe pak je dit het beste aan? En wat met de integratie van wedstrijden? Je voelt het aan, hier als sporter, ouder of gezin goed uitkomen zal enige planning, structuur en organisatie vragen. Voor het geheel van tips die de auteurs doorheen dit boek geven om deze planning, structuur en organisatie te laten slagen bedachten ze zelf een nieuwe term; ‘sportganiseren‘.

Albert Einstein zei: ‘De enige verstandige manier van opvoeden bestaat erin een voorbeeld te zijn.‘ Het grootste geschenk dat je je kind en jezelf kan geven is om ook zelf in evenwicht te zijn. Hoe kan een ouder zijn kind leren om goed voor zichzelf te zorgen als het zichzelf wegcijfert? ‘Sportganiseren‘ gaat over het vinden van een evenwicht waarin beide partijen, kind en ouder, evenwaardig zijn. Om bij deze evenwichtsoefening uw motivatie hoog te houden staan heel wat quotes in het boek vermeld van gekende en minder bekende (sport)persoonlijkheden.

​
Connect–met een boek – oproep: Heb je weet van een pas verschenen boek i.v.m. sportpsychologie en zag je dit graag besproken? Aarzel dan niet en stuur de referentie naar tijl.rimbaut@hotmail.com, we doen onze uiterste best om je verzoek op te nemen in deze rubriek.
 ​
1 Comment

    Archieven

    November 2019
    Oktober 2019
    Augustus 2019

    RSS-feed

Powered by Create your own unique website with customizable templates.